Toggle Navigation

 

Slasni teleći medaljoni

Belančevine poreklom iz telećeg mesa sadrže optimalnu količinu osnovnih ili esencijalnih aminokiselina koje organizam ne proizvodi sam, a koje su neophodne za procese obnavljanja i sinteze svih ćelija organizma.

Plativoo
Priprema

Teletinu iseći na 12 medaljona, posoliti i pobiberiti. Svaki medaljon staviti u brašno, da ostane tanak sloj na njemu i tu stranu staviti na zagrejano ulje. Gornju stranu medaljona premazati senfom, pa ih zatim okrenuti. Dodati pečurke isečene na četvrtine, kratko propržiti i naliti bujonom. Kuvati par minuta i dodati umućen puter sa brašnom da se zgusne. Medaljone servirati uz pirinač i raženi hleb.
Za termičku obradu šampinjona uvek birajte veće, zrele primerke koji jelu daju mnogo snažniji i bogatiji ukus. Zbog velike količine vode koju sadrže, pečurke se ovakvim načinom pripreme dosta smanje, a zahvaljujući sunđerastoj strukturi mogu upiti veliku količinu masnoća, pa je najbolje ne preterati sa uljem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 805 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 402.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 400 g šampinjona
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašike brašna
    • 20 g senfa
    • 200 ml bujona
    • 20 g putera
    • 400 g barenog pirinča
    • 300 g raženog hleba
Ključne reči:
teletina šampinjoni senf puter bujon