Toggle Navigation

 

Slatkast kupus sa suvim šljivama i dimljenom butkicom

Kiseli kupus se obilato koristi u domaćim jelima kao prilog uz različite vrste mesa. Kiseli kupus ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje, i predstavlja jedan od najboljih izvora vitamina C. Da biste smanjili količinu soli u ovom obroku, listove kiselog kupusa prethodno dobro isperite.

Priprema

Na ulju propržiti naseckan crni luk i usitnjenu slaninu. Dodati kiseli kupus, suve šljive i dimljenu butkicu isečenu na manje komade. Naliti vodom i kuvati 40 minuta. Kada voda ispari promešati i pustiti da dobije smeđu boju, a zatim preliti sa malo vode i kratko prodinstati. Ručak poslužiti uz raženi hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 2010 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 1005 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g dimljene butkice
    • 2 kašike ulja
    • 100 g dimljene slanine
    • 150 g suvih šljiva bez koštica
    • 200 g crnog luka
    • biber
    • 300 g raženog hleba