Toggle Navigation

 

Smotuljci sa kukuruzom i piletinom

Crne masline su ustvari "dozrele zelene masline". Beru se u novembru i decembru, dok se zelene masline beru mesec, dva ranije.

Plativoo
Priprema

Na zagrejano maslinovo ulje staviti začinjenu piletinu da se zapeče lepo sa svih strana, a zatim je preliti bujonom i kuvati.

Jaja umutiti u činijici.

U kukuruz šećerac dodati feta sir, deo umućenih jaja, naseckanu papriku i celer, kiselu pavlaku, začiniti i dobro promešati.

U rastanjene listove lisnatog testa staviti po kašiku nadeva od kukuruza i uviti na vrhu. Poređati u pleh, premazati ostatkom jaja, posuti susamom i staviti da se peče 10 minuta na 200*C.

Kada ispari bujon piletini dodati med, preliti pavlakom, sokom od paradajza, staviti masline i kuvati jos 5-7 minuta. Nako toga meso izvaditi, iseći na lepe šnite i servirati sa pečenim smotuljcima.

Jelo preliti sosom u kom se kuvala piletina.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 1035 kcal

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 20 %

Masti - 59 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 205 mg

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 1661 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 517.5 kcal

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 29.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 102.5 mg

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 830.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

65 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml bujona od povrca
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • 120 ml soka od paradajza
    • 20 g meda
    • 80 g crnih maslina bez koštice
    • 250 g kukuruza šećerca
    • 100 g feta sira
    • 2 jaja
    • ljuta papričica
    • 2 stabljike celera
    • 100 g kisele pavlake
    • so,
    • biber
    • 500 g lisnatog testa
    • susam