Toggle Navigation

 

Som sa mladim lukom (posno)

Za filetiranje ribe neophodno je imati specijalan tanak, savitljiv i veoma oštar nož. Pri filetiranju ribe vodite računa da ne zahvatite i iznutricu ribe jer riba tada može da promeni ukus. Zbog anatomskih karakteristika soma, postupak filetiranja je nešto drugačiji od filetiranja ostalih vrsta ribe, obrnuto - od repa prema glavi, vodeći računa da je nož uvek na kičmi sto omogućava najveću iskorišćenost mesa ribe.

Plativoo
Priprema

Na ulju zapeći začinjene filete soma, izvaditi na tanjir i u istom tiganju propržiti celer, šargarepu, mladi luk i papriku isečene na žilijen (štapiće). Preliti sa malo vode, vratiti ribu i ostaviti da se kuva par minuta. Filete soma sa povrćem servirati uz bareni pirinač i krišku crnog hleba.
Kako i pirinač i hleb spadaju u grupu namirnica bogatih ugljenim hidratima, osobe koje vode računa o njihovom unosu, kao i o ukupnom energetskom unosu, uz pirinač ne treba da koriste i hleb.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 960 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 100 g korena celera
    • 200 g šargarepe
    • 1 veza mladog luka
    • 200 g paprike (žute ili zelene)
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča
    • 300 g crnog hleba