Toggle Navigation

 

Svinjetina sa pireom od bundeve i sosom od spanaća

Zbog niske energetske vrednosti, jer ima svega 26 kcal na 100 grama, bundeva je pogodna za dijetalnu ishranu; za gojazne osobe, dijabetičare, kao i one s oboljenjima želuca i tankog creva (zbog lake probavljivosti). Djeluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje i probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na šnicle, rastanjiti tučkom, posoliti, pobiberiti, poređati listove pršute, kolutove paradajza, listiće svežeg bosiljka i tanke šnite feta sira. Uviti i lagano peći na zagrejanom ulju, sa svih strana. Bundevu skuvati, usitniti u pire, preliti pavlakom za kuvanje, posoliti i kuvati dok se ne zgusne. Spanać skuvati, usitniti, začiniti muskatnim oraščićem, preliti preostalom količinom pavlake, promešati i kuvati dok se sos ne zgusne. Servirati meso na tanjir uz pire od bundeve, preliti sosom od spanaća i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1132 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 17 g

Holesterol - 118 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 566 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 8.5 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog karea
    • 2 kašike ulja
    • bosiljak
    • 150 g paradajza
    • 150 g feta sira
    • 40 g pršute
    • 400 g bundeve
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 100 g spanaća
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić