Toggle Navigation

 

Svinjetina u celeru sa testeninom

Za pripremu jela uvek birajte sveže i zdravo povrće. Celer je vrlo važna namirnica za detoksikaciju organizma. List celera pospešuje rad bubrega i celokupnog urinarnog trakta, a zbog značajne količine prehrambenih vlakana dobar je za probavu jer doprinosi održavanju funkcije creva.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni luk i šargarepu, dodati iseckan koren celera, isečeno svinjsko meso i preliti belim vinom i vodom toliko da ogrezne. Kuvati 30 minuta, a zatim dodati iseckan list celera i ostaviti da se kuva još par minuta. Testeninu servirati u tanjir i preliti svinjetinom u celeru
Celer je zeljasta dvogodišnja biljka koja se u prirodi može naći i samonikla. U kulinarstvu se upotrebljava i lišće i koren. Lišće celera koje koristimo u ishrani je predstavnik kultivisane vrste. Francuzi su nekada hvalili celer tako što su govorili : "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera".
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog mesa
    • 2 kašike ulja
    • 200 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 300 g lista i korena celera
    • 150 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 600 g barene testenine