Toggle Navigation

 

Svinjski file sa pireom od graška

Rastvorljiva dijetna vlakna koja sadrži grašak formiraju finu želatinoznu masu u organima za varenje i imaju sposobnost vezivanja šećera i žučnih soli, čime ove namirnice mogu doprineti smanjenju nivoa šećera i holesterola u krvi.

Plativoo
Priprema

Grašak staviti u šerpu, naliti vodom da ogrezne i kuvati dok sva voda ne ispari. File iseći na polovine, blago izlupati tučkom i ispeći na zagrejanom ulju. Crni luk i celer sitno iseckati, prodinstati u tiganju i dodati kuvani grašak. Posoliti, dodati puter i pavlaku, promešati, staviti u blender i miksati dok ne postane pire. Na tanjir servirati filee sa pireom i poslužiti uz crni hleb.
Grašak spada u mahunarke, povrće koje je veoma bogato hranljivim materijama, vitaminima i mineralima. Kao što možete videti u tebeli, ovaj obrok je veoma bogat i dijetnim vlaknima, najvećim delom poreklom iz graška, a koja su neophodna za očuvanje zdravlja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 600 g graška
    • 100 g crnog luka
    • 100 g celera
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 50 ml kisele pavlake
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g crnog hleba