Toggle Navigation

 

Teletina mediteraneo

Vina se u kulinarstvu slažu sa različitim namirnicama i najčešće se jelu dodaju na sredini ili pred kraj kuvanja, što zavisi od boje: belo vino se kraće kuva, a crveno skoro dok ne ispari.

Priprema

Na zagrejanom ulju, uz stalno mešanje, pržiti iseckanu papriku dok ne omekša. Izvaditi papriku, ostaviti je sa strane i na istom ulju pržiti teletinu isečenu na kocke. Dodati sitno iseckan beli luk, preliti vinom, dodati paradajz pelat, paradajz pire i ruzmarin. Poklopiti i dinstati na laganoj vatri jedan sat. Vratiti papriku, posoliti, pobiberiti i dinstati dok meso sasvim ne omekša i na kraju dodati masline. Služiti uz raženi hleb.
Prilikom kupovine teletine obratite pažnju na svežinu mesa. Sveže teleće meso treba da je čvrsto na dodir, s dosta vlage, mora da bude roza boje, a masnoća mora biti bele do beloružičaste boje. Osim svežine mesa, kod kupovine teletine važno je odabrati i onaj deo telećeg mesa koji odgovara načinu pripreme jela.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g paprike
    • 3 cena belog luka
    • 200 ml belog vina
    • 400 g paradajz pelata
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 100 g maslina
    • ruzmarin
    • biber
    • so
    • 200 g raženog hleba