Toggle Navigation

 

Teletina sa žalfijom i palentom

Žalfija ili kadulja je mediteranska biljka intenzivnog mirisa. Iako je smatraju prvenstveno lekovitom biljkom, vrlo je cenjena i u gastronomiji gde se često koristi kao začin prilikom pripreme raznih sosova, mesa i ribe. Koristi se štedljivo jer je vrlo jakog ukusa.

Priprema

Teletinu izlupati tučkom, posoliti, pobiberiti, staviti po list pršute i žalfije i uviti u paketić. Uvaljati u brašno i peći na zagrejanom ulju. Kada je meso gotovo 80%, preliti belim vinom i dinstati dok vino ne ispari. U šerpu sipati vodu i kada provri dodati puter, dodatak jelu i palentu. Kuvati dok se palenta ne zgusne i na kraju dodati peršun. Na tanjir servirati palentu uz teleće paketiće.
Kukuruzno brašno koje se upotrebljava za pripremu palente sadrži belančevine niske biološke vrednosti zbog nedostatka esencijalnih aminokiselina: lizina i triptofana. Kombinacijom kukuruza ili proizvoda od kukuruza s drugim namirnicama bogatim visokovrednim belančevinama dobija se obrok visoke prehrambene vrednosti i prihvatljivosti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 133 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal

Natrijum - 245 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 66.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 60 g pršute
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 80 ml belog vina
    • 3 kašike brašna
    • so
    • biber
    • žalfija
    • 600 g paradajza
    • 200 g palente
    • dodatak jelu
    • 10 g putera
    • peršunov list
    • 300 ml vode