Toggle Navigation

 

Teletina sa zapečenim krompirom

U ishrani valja birati one vrste mesa koje imaju najmanji sadržaj masti kao što je teletina. Prilikom pripreme jela od mesa uklonite svaki vidljivi trag masnoće. Poznato je da 1 g masnoća oslobađa dvostruko više energije od belančevina i ugljenih hidrata.

Plativoo
Priprema

Teletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na delu ulja i puteru. Izvaditi gotove šnicle na tanjir, a u tiganj u kom su se pekle uliti belo vino i kada prokuva dodati kiselu pavlaku, limunov sok, posoliti, pobiberiti i uz stalno mešanje kuvati sos dok se ne zgusne. Krompire preseći na pola, složiti u tepsiju, dodati preostalo ulje, preliti sosom, posuti parmezanom i zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Na tanjir servirati teleće šnicle i zapečeni krompir, posuti iseckanim svežim peršunom i poslužiti uz krišku crnog hleba

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 124 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 20 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 100 ml belog vina
    • 150 ml kisele pavlake
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • 4 barena krompira
    • 40 g parmezana
    • 200 g crnog hleba