Toggle Navigation

 

Teletina špikovana šargarepom

Špikovanjem slaninom, povrćem i začinima, postiže se da posnije vrste mesa dobiju masnoću. Za to se koristi nož tanke oštrice ili posebna igla za špikovanje, koja je izrađena od nerđajučeg čelika, dužine oko 20 cm, sa preklopom. Pazite da trake slanine i povrća budu jednake širine kao i preklop, kako vam ne bi zapinjale u mesu.

Plativoo
Priprema

Teletinu u komadu blago zaseći nožem, odnosno napraviti “džepove “, a zatim špikovati šargarepom isečenom na štapiće, belim lukom i slaninom isečenom na kockice. Posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Kratko zapeći na zagrejanom ulju sa svih strana, naliti vodom i ostaviti da se krčka na laganoj vatri dok ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati krompir i šargarepu i nastaviti sa kuvanjem još 10-ak minuta. Kajmak rastopiti. Teletinu iseći na šnicle, servirati na tanjir uz krompir i šargarepu, preliti rastopljenim kajmakom i poslužiti toplo uz krišku ražanog hleba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 156 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 78 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g telećeg buta
    • 100 g dimljene slanine
    • 200 g barene šargarepe
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike brašna
    • 600 g barenog krompira
    • 150 g kajmaka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 300 g ražanog hleba