Toggle Navigation

 

Teletina u sosu od povrća sa belim vinom

Kada kuvate sa maslinovim uljem, sačuvajte ekstra devičansko ulje za salate i prelive. Za kratko prženje koristite ili kombinaciju maslinovog ulja (ekstra devičansko ili obično) ili maslinovo ulje od komine. Pošto se maslinovo sastoji od masnih kiselina koje su stabilne, ono je najmanje podložno oksidaciji i promenama na visokim temperaturama.

Priprema

Na otopljenom i zagrejanom puteru i ulju propržiti začinjene teleće šnicle. Izvaditi šnicle sa strane i u istoj masnoći propržiti iseckani luk, šargarepu i celer. Preliti belim vinom i kuvati par minuta. Vratiti šnicle, uliti pavlaku za kuvanje i kuvati još 10-ak minuta dok se sos ne zgusne. Teletinu u sosu od povrća sa vinom servirati uz barenu testeninu.
U poređenju sa ostalim vrstama mesa, teletina ima znatno nižu energetsku vrednost i veći udeo visokokvalitetnih belančevina, uz manji procenat masti. Zahvaljujući ovim karakteristikama teletina se ubraja u tzv. „mršava mesa“, te je pogodna i za ishranu osoba sa različitim hroničnim oboljenjima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 245 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g telećeg mesa
    • 10 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 g šargarepe
    • 100 g celera
    • 100 g crnog luka
    • 150 ml belog vina
    • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • so
    • biber
    • 400 g barene testenine