Toggle Navigation

 

Teletina u sosu sa karijem

Kari je mešavina koja sadrži od 5 do 30 različitih vrsta začina. Osnovu većine kari mešavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Zavisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, beli luk, anis, karanfilić, gorušica, kardamom, muskatni oraščić, cimet, crveni i crni biber. U Indiji se začinske mešavine razlikuju u zavisnosti od kuvara, područja, kaste ili običaja.

Plativoo
Priprema

Teletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom ulju sa obe strane oko 3 minuta. Preliti bujonom i ostaviti da se kuva dok tečnost ne ispari.

Paradajz, tikvice i šampinjone iseći i izgrilovati na preostalom ulju.

Teletinu preliti pavlakom za kuvanje, začiniti svežim karijem i kuvati dok se sos ne zgusne.

Servirati teletinu u sosu sa karijem uz prilog od grilovanog povrća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 25 %

Masti - 35 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 106 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Natrijum - 372 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 53 mg

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 4 %

Natrijum - 186 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 2 kašike ulja
    • kari
    • 200 ml bujona
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • biber
    • 200 g paradajza
    • 200 g tikvica
    • 200 g šampinjona
    • so,
Ključne reči:
teletina kari bujon paradajz tikvice