Toggle Navigation

 

Toplička mućkalica

Mućkalica je autentično srpsko jelo, koje izvorno prati roštilj. Ranije se mućkalica pravila od delova mesa koji ne mogu da se iskoriste za roštilj, koji se izmešaju u istoj posudi sa povrćem i raznim začinima, preklope i prže na vatri uz povremeno mućkanje sadržaja. Vremenom, mućkalica se pretvorila u zaseban specijalitet koji se više ne sprema od otpadaka mesa.

Priprema

File iseći na kockice i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati isečenu šargarepu, papriku, šampinjone, posoliti, pobiberiti i preliti soja sosom i kuvati 15 minuta. Obariti testeninu, servirati na tanjir i preliti mesom u povrću. Preko mućkalice narendati feta sir, posuti kaprom i dodati čeri paradajz
Brojnim naučnim studijama dokazano je kod osetljivih osoba natrijum dovodi do povećanja krvnog pritiska. Osobe koje boluju od visokog krvnog pritiska prilikom pripreme ovog jela treba oprezno da kombinuju soja sos i kuhinjsku so, kako bi unos natrijuma bio u okviru preporučenih vrednosti
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 2 kašike ulja
    • 150 g šampinjona
    • 200 g paprike
    • 100 g šargarepe
    • 2 kašike soja sosa
    • 30 g kapra
    • so
    • biber
    • 200 g domaće suve testenine
    • 800 ml vode
    • 150 g feta sira
    • 100 g čeri paradajza