Toggle Navigation

 

Turnedo pikant

Za pripremu ovog i sličnih jela od junećeg bifteka, meso se iseče na manje komade i formira se rukama u oblik medaljona. Da bi komadi zadržali takav oblik, režnjevi mesa se mogu obmotati kuhinjskim koncem i tako učvrstiti. U istoriji gastronomije i kulinarstva najčuveniji je turnedo „Rosini“, pripremljen od bifteka sa komadom guščje džigerice.

Priprema

Biftek iseći na manje komade, začiniti i premazati senfom. U tiganju na zagrejanom ulju ispržiti meso. Kada meso bude gotovo izvaditi ga na tanjir. Na preostalom ulju prodinstati sitno isečene pečurke. Preliti pečurke crvenim vinom, dodati napola isečen čeri paradajz i kuvati par minuta. Servirati njoke na tanjir, staviti meso, preliti umakom od pečurki, zatim opet staviti biftek i preliti umakom. Poslužiti toplo.
Još u klanici, meso prolazi kroz obavezan proces „zrenja“, čime ono postaje mekše i ukusnije. Vremenom, mišići se opuste i u njima se poveća kiselost, što predstavlja prirodan proces omekšavanja proteina. Kisela sredina povećava njihovu sposobnost vezivanja vode, čime meso postaje sočnije.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g bifteka
    • so
    • biber
    • 20 g senfa
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml crvenog vina
    • 300 g pečuraka
    • 200 g čeri paradajza
    • 400 g kuvanih njoka
Ključne reči:
biftek njoke pecurke senf crno vino