Toggle Navigation

 

Vorčester piletina

Vuster sos se često pogrešno naziva vorčester sosom. Vuster (engl. Worcester) je grad u zapadnoj Engleskoj i glavni je grad grofovije Vusteršer. Najpoznatiji vusterski proizvod je upravo vusterski sos.

Priprema

Pileće meso izlupati tučkom za meso i peći na zagrejanom maslinovom ulju. Okrenuti piletinu, staviti list šunke i list sira. Preliti polovinom neutralne pavlake i još malo peći. U drugi tiganj sipati preostalu pavlaku, dodati njoke, so i vuster sos. Piletinu i njoke servirati na tanjir i ukrasiti po želji.
Preporučeni dnevni unos natrijuma za zdrave osobe je oko 2400 miligrama. Ovim obrokom unosi se više od polovine preporučene količine, pa ostatak dana treba birati manje slane namirnice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 725 kcal

Natrijum - 1450 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 154 mg

Belančevine - 57 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 362.5 kcal

Natrijum - 725 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 28.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 g praške šunke
    • 100 g sira za topljenje
    • 250 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • 600 g njoka
    • 2 kašike vorčester (vuster) sosa
    • so