Toggle Navigation

 

Vrat sa aromom limuna

Svinjsko meso odlikuje veći sadržaj masti od ostalih vrsta mesa. Ukoliko konzumirate ovu vrstu mesa, birajte ono bez vidljivih tragova masnoće. Osobe na redukcionom režimu ishrane, osobe sa šećernom bolesti i povišenim masnoćama smanjiće veličinu porcije.

Priprema

Meso začiniti dodatkom za jelo, pobiberiti i blago posoliti. Od maslinovog ulja, meda, senfa, naseckanog belog luka, rendane kore limuna, crvene mlevene paprike i paradajz soka napraviti preliv. Dobro utrljati preliv u meso i ostaviti da odstoji minimum dva sata (može i duže, najbolje da prenoći). Staviti pripremljeno meso u tepsiju, poklopiti i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko sat i po. Izvaditi iz rerne i u tepsiju dodati krompir. Peći sve zajedno još 30 minuta. Ponovo izvaditi jelo iz rerne i krompir začiniti origanom i posuti parmezanom. Zaspeći u rerni par minuta, dok se parmezan ne rastopi. Servirati vrat sa aromom limuna uz prilog od pečenog začinjenog krompira.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 577 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 91 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 288.5 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 45.5 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog vrata bez kostiju
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 40 g meda
    • 2 cena belog luka
    • rendana kora od dva limuna
    • 30 g senfa
    • biber
    • so
    • dodatak jelu
    • 250 ml soka od paradajza
    • 600 g krompira
    • origano
    • 20 g parmezana