Toggle Navigation

 

Zapečena jagnjetina sa spanaćem i pirinčem

Mlada jagnjetina predstavlja odličan izvor belančevina, jer sadrži sve esencijalne amino kiseline, koje naš organizam nije u stanju da sam sintetiše, a koje su neophodne za sintezu belančevina.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti iseckani crni luk, šargarepu i celer. Jagnjetinu iseći na kocke, dodati u tiganj sa povrćem, preliti vodom i kuvati 20 minuta. Na kraju dodati iseckani spanać i pirinač, začiniti i prebaciti u vatrostalnu posudu. Zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 30 minuta. Poslužiti uz raženi hleb.
Sveža jagnjetina se u frižideru može čuvati najduže dva dana a u zamrzivaču dva do tri meseca. Jagnjetina se kuva vrlo polako u dobro zatvorenoj posudi, gotovo bez isparavanja, pa tako meso zadržava sve svoje sokove i mirise.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 68 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 270 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g jagnjetine
    • 300 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 200 g korena celera
    • 200 g spanaća
    • 150 g pirinča
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 300 g raženog hleba