Toggle Navigation

 

Zapečena riba u paradajz sosu (posno)

Meso ribe je odličan izvor proteina visokog kvaliteta i dobre prihvatljivosti za ljude svih uzrasta. Iako masna riba ima veći sadržaj masti, one su uglavnom nezasićene. Meso ribe sadrži i vitamine grupe B, gvožđe, kalijum, magnezijum i fosfor. Morska riba je značajan izvor joda u ishrani.

Plativoo
Priprema

Filete oslića iseći na komade, posoliti i pobiberiti, uvaljati u brašno te ih sa svih strana ispržiti na vrelom ulju. Pržene filete ostaviti na tanjir. Na preostalom ulju propržiti brašno, dodati paradajz pire, promešati i lagano nalivati vodom. Kuvati sos do željene gustine. Sos začiniti, dodati bosiljak i peršun. Na dno vatrostalne posude sipati kuvani pirinač, preko poređati filete oslića pa sve preliti sosom i zapeći u rerni 20 minuta na 220*C. Zelenu salatu iseći i servirati na tanjir, a na nju servirati i gotovu zapečenu ribu u paradajz sosu. Jelo ukrasiti i kriškama limuna.
Ukoliko kupujete zamrznute filete ribe, obratite pažnju na celovitost ambalaže. Izbegavajte oštećenu ambalažu, jer vazduh koji prodire će veoma brzo isušiti nežne i tanke filete ribe. Takođe, izbegnite onu ambalažu na kojoj se nakupila veća količina mraza i leda, jer to govori o lošim slivima skladištenja ili čuvanja u frižiderima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g fileta oslića
    • 600 g kuvanog pirinča
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 40 g paradajz pirea
    • 30 g brašna
    • bosiljak
    • 1 limun
    • 2 glavice zelene salate
    • peršun