Toggle Navigation

 

Rezanci sa piletinom i prazilukom

Praziluk je veoma stara kultivisana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim i belim lukom i ostalim vrstama luka. Aroma mu je blaža od ukusa većine srodnika. Praziluk kupite onda kada ćete ga koristi, a ukoliko ga ne koristite odmah, odsecite vrhove listova i čuvajte ga u kutiji za povrće u frižideru ili na hladnom mestu nekoliko dana.

Plativoo
Priprema

Rezance skuvati u vreloj, posoljenoj vodi. Na umereno zagrejanom ulju propržiti piletinu isečenu na rezance. Piletinu dinstati 10 minuta, dodati isečen praziluk, posoliti,pobiberiti i začiniti origanom. Preliti sokom od paradajza i ostaviti na vatri još par minuta. Skuvanu testeninu servirati na tanjir, a preko nje servirati i piletinu sa prazilukom. Gotovo jelo ukrasiti peršunom.
Nije na odmet ponoviti da je pileće meso rizična namirnica jer je veoma često kontaminirana različitim mikroorganizmima i zato je izuzetno važno da bude dobro termički obrađena, najbolje isečena na manje kocke. Obratite pažnju i na higijenu površina koje dolaze u dodir sa sirovim mesom.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 12 g

Broj osoba - 4

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba - 2

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g krompira
    • 300 g pečuraka
    • 600 g pilećih bataka
    • 2 paradajza
    • 150 g praziluka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 300 g raženog hleba