Toggle Navigation

 

Hleb od piva i sira

Pivo se proizvodi više od 8000 godina i s razlogom je našao svoje mesto u kulinarstvu. Pivo odlično razmekša meso, pa se koristi za mariniranje čvrstih i velikih komada mesa, poboljšava ukus jelima od piletine, a ne treba zaboraviti ni njegova svojstva u podizanju testa.

Priprema

U dublju posudu staviti brašno, mleko u prahu, šećer, suvi kvasac, puter, rendani trapist i so i uz postepeno dolivanje piva umesiti glatko i vazdušasto testo. T

esto premesiti na radnoj površini, rastanjiti oklagijom, uviti u veknu i staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Ostaviti oko pola sata da se hleb udvostruči, a zatim ga staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 45 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Hleb od piva i sira prohladiti i poslužiti uz slani obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml piva
    • 20 g putera
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašika mleka u prahu
    • 120 g rendanog trapista
    • 750 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca