Toggle Navigation

 

Hleb od sojinog brašna i ruma

Rum je jedno od najstarijih alkoholnih pića. Dobija se destilacijom ekstrahovanog soka šećerne trske ili od molase. Destilat godinama sazreva u hrastovim buradima, dobijajući miris i zlatnu do tamno braon nijansu tokom vremena. Rum koji sazreva u čeličnim buradima ostaje bez boje

Plativoo
Priprema

Svež kvasac izmrviti, dodati malo šećera i mlakog mleka i ostaviti da uskisne oko 10 minuta.

U činiju staviti pšenično i sojino brašno, otopljen margarin, pripremljen kvasac, so, šećer, rum i uz dolivanje mlakog mleka i vode umesiti glatko testo.

Premesiti na radnoj površini, napraviti loptu od testa i ostaviti oko pola sata na toplom mestu da se udvostruči. Testo ponovo premesiti, formirati veknu, staviti u kalup i ostaviti još pola sata na toplom.

Hleb peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, sniziti temperaturu na 180°C i peći dok hleb ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 81 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 40.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 180 ml vode
    • 180 ml mleka
    • 1 kašika ruma
    • 60 g margarina
    • 125 g šećera
    • 1 kašicica soli
    • 650 g pšeničnog brašna
    • 100 g sojinog brašna
    • 40 g svežeg kvasca