Toggle Navigation

 

Hleb sa crnom čokoladom

Istraživanja su utvrdila da crna čokolada snižava nivo adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola, a dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju "delimičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crevnih mikroba". Dovoljna dnevna konzumacija crne čokolade je 40 g.

Plativoo
Priprema

U aparat za pečenje hleba staviti sastojke sledećim redom: voda, suvi kvasac, šećer, brašno, puter, so, mleko u prahu i iseckana crna čokolada.

Uključiti aparat na odgovarajući program i ostaviti da se testo umesi, udvostruči i ispeče.

Gotov hleb ostaviti da se prohladi, a potom ga izvaditi iz aparata, uviti u pamučnu krpu i poslužiti uz obrok tokom dana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 115 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 57.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 280 ml mlake vode
    • 35 g putera
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika šećera
    • 50 g mleka u prahu
    • 250 g crnog pšeničnog brašna
    • 200 g belog pšeničnog brašna
    • 50 g crne čokolade
    • 1 kesica suvog kvasca