Toggle Navigation

 

Hleb sa krem sirom i puterom

Iako puter pretežno sadrži zasićene masne kiseline životinjskog porekla (oko 60%), on ne sadrži trans-masne kiseline kao tvrdi margarini što je njegova prednost. Može se koristiti za kuvanje, pečenje, za začinjavanje hrane i kod pripreme sosova i umaka. Naravno, treba voditi računa o njegovoj velikoj energetskoj vrednosti i velikom ukupnom sadržaju masti.

Plativoo
Priprema

Puter rastopiti.

U pekač stavljati redom sastojke: voda, rastopljen puter, jaje, so, šećer, krem sir, brašno i kvasac.

Namestiti pekač na potrebno vreme pečenja i ostaviti da se testo umesi, udvostruči i na kraju hleb ispeče.

Gotov hleb sa krem sirom prohladiti i servirati tokom dana uz obrok.

 

Ukoliko se hleb mesi ručno postupak je sledeći: u posudu za mešenje prvo se stavi brašno, suvi kvasac i šećer, promeša a zatim se dodaju preostali sastojci - rastopljen puter, jaje, krem sir, so i voda. Potrebno je umesiti glatko testo, i kad se počne odvajati od zidova posude testo premesiti i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Hleb peći u rerni zagrejanoj na 200*C dok ne dobije zlatnu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 146 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 73 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

100 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 220 ml vode
    • 40 g putera
    • 1 jaje
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 125 g krem sira
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
Ključne reči:
brašno krem sir puter jaja voda