Toggle Navigation

 

Hleb sa sušenim paradajzom i maslinama

Postoji nekoliko metoda kojima se masline pripremaju za upotrebu. Najčešće se stavljaju u sopstveno ulje u kome se drže oko mesec dana.

Priprema

U mleku razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti da nadođe. Zatim dodati brašno, so, ulje, umesiti meko testo i ostaviti da se udvostruči.

Rukom rastanjiti testo, poređati iseckane masline i paradajz, sitno seckane iglice ruzmarina i uviti u veknu.

Premazati hleb umućenim jajetom, ostaviti malo da odstoji i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 180*C, oko 40 minuta.

Pečen hleb izvaditi iz rerne, prekriti mokrom krpom da bi korica postala mekša.

Iseći i servirati hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Natrijum - 284 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 9 mg

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 142 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g brašna
    • 200 g zelenih maslina bez koštica
    • 1 svež kvasac
    • 50 g sušenog paradajza
    • 300 ml toplog mleka
    • 1 jaje
    • ruzmarin
    • so,
    • 1 kašika šećera
    • 100 ml maslinovog ulja