Toggle Navigation

 

Holandski slani pužići

Ovi pužići brzo nestaju sa tanjira.

Plativoo
Priprema

U posudu staviti brašno, izmrvljen kvasac, šećer, malo mlake vode i dobro promešati. Dodati omekšali puter, jaje, so i uz dolivanje vode i mleka umesiti glatko i vazdušasto testo. Premesiti, podeliti na 8 loptica i ostaviti na toplom mestu da se udvostruče.

Od svake loptice napraviti valjke, premazati vodom i solju i umotati u pužić.

Staviti u pripremljenu tepsiju, premazati žumancem i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Natrijum - 512 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 87.5 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Natrijum - 256 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

65 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 700 g pšeničnog brašna
    • 125 g putera
    • 1 jaje
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
    • 200 ml mlake vode
    • 200 ml mlakog mleka
  • Za premazivanje:
    • 1 jaje
Ključne reči:
brašno kvasac puter jaje mleko