Toggle Navigation

 

Irski hleb

Jogurt nije tek uobičajeni napitak dostupan tokom cele godine, već i namirnica za koju naučnici tvrde da može da produži život i ojača vaš imuni sistem. Studije pokazuju da učestalo konzumiranje jogurta, naročito kod starih i osoba sa oslabljenim imunim odgovorom, posebno ispoljava povoljan uticaj na zdravlje.

Priprema

U činiju staviti brašno, so i sodu bikarbonu. Postepeno dodavati jogurt i umesiti glatko, ali čvrsto testo. Testo izraditi na radnoj površini i oblikovati jufku.

Staviti je u pleh za pečenje, zaseći na gornjoj površini i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 30 minuta.

Hleb je pečen kada dobije zlatnosmeđu boju. Irski hleb služiti topao.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 759 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 100 g

Ugljeni hidrati (%) - 85 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 379.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g brašna
    • 1 kašicica sode bikarbone
    • 1 kašicica soli
    • 200 ml jogurta
Ključne reči:
brašno soda bikarbona jogurt so