Toggle Navigation

 

Kao baklava

Mladi sir se pravi od kravljeg mleka i star je 7-10 dana. Obično je u obliku kriški i koristi se za pravljenje bureka, gibanica, pita i kao dodatak raznim jelima. Sadrži najviše 45% mlečne masti.

Priprema

Umutiti jaja, dodati usitnjen mladi sir, mineralnu vodu, mleko, kiselu pavlaku i so. Dobro promešati sastojke.

Kore preseći na pola, staviti nadev po sredini kore, preklopiti sa oba kraja i saviti u trouglove.

Podmazati tepsiju i poređati trouglove. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180*C.

Pitu prohladiti i poslužiti uz napitak.

 

Ovo je obrok sa uravnoteženim odnosom belančevina, masti i ugljenih hidrata, koji će vam obezbediti neophodnu energiju tokom dana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 960 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 85 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 42.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 300 g mladog sira
    • 2 jaja
    • 50 ml mineralne gazirane vode
    • 50 ml mleka
    • 50 ml kisele pavlake
    • 1 kašika ulja
    • so
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak