Toggle Navigation

 

Kikiriki perece

Kikiriki pripada porodici mahunarki. Vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom, pa je dobra namirnica za vegetarijance. Takođe, kikiriki je jedna od retkih namirnica koja sadrži vitamin D. Tokom procesa proizvodnje i skladištenja proizvoda mora se voditi računa o uslovima čuvanja jer postoji rizik od kontaminacije zrna

Priprema

U posudu staviti brašno, prašak za pecivo, rastopljeni puter, jaje i dva žumanca, mleveni kikiriki (deo ostaviti za posipanje) i ako je potrebno dolivati vodu da bi se umesilo glatko testo.

Ostaviti testo da odstoji oko 20 minuta.

Razviti testo oklagijom na debljinu od 1 cm, vaditi perece modlicom i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Premazati umućenim belancetom, posuti mlevenim kikirikijem i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 200 g putera
    • 2 žumanca
    • 1 jaje
    • 1 prašak za pecivo
    • 2 belanca
    • voda
    • 100 g mlevenog kikirikija