Toggle Navigation

 

Kroasani sa sirom i šunkaricom

Lisnato testo, od kojeg se prave kroasani, je prefinjeno francusko testo koje se izrađuje od desetina slojeva testa napravljenog od najfinijeg brašna i putera. Testo se priprema na hladnoj površini, od hladnih sastojaka. Kada se peče, puter premazan preko slojeva testa oslobađa paru koja razdvaja slojeve testa, dajući mu karakterističan izgled. Koristi se za brojna peciva, slane i slatke specijalitete.

Plativoo
Priprema

Rastopiti kvasac sa šećerom, mlakim mlekom i vodom i ostaviti da uskisne.

U posudu staviti brašno, posoliti, sipati ulje, dodati uskisli kvasac i mesiti dok se ne dobije kompaktno testo. Testo podeliti na 6 jednakih delova (jufki) i ostaviti na toplom mestu oko pola sata, da se udvostruči.

U činiji penasto umutiti margarin. Razviti oklagijom jufku po jufku, svaku tanko premazati margarinom i stavljati jednu na drugu (poslednju jufku nije potrebno premazati). Ostaviti testo na toplom mestu još oko pola sata.

Razviti testo na pobrašnjenoj površini do precnika 80 cm i iseći na trouglove. Filovati trouglove nadevom od sitnog sira i iseckane šunkarice, uviti i staviti u pripremljenu tepsiju.

Kroasane premazati umućenim jajetom i peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 151 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 75.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

48

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 200 ml mleka
    • 200 ml vode
    • 40 g svežeg kvasca
    • 2 kašicice soli
    • 3 kašike šećera
    • 300 ml ulja
    • 700 g pšeničnog brašna
    • 1 jaje
    • 200 g margarina
  • Nadev:
    • 200 g sitnog sira
    • 200 g šunkarice
Ključne reči:
brašno puter kvasac sir šunkarica