Toggle Navigation

 

Kukuruzni mafini

Mafini su poslastica karakteristična za područje Severne Amerike i predstavlja slatko ili s;ano testo nadošlo pod dejstvom praška za pecivo i sode bikarbone. Peče se u specijalnim plehovima sa udubljenjima i, gotovo uvek sadrži različite dodatke: voće, čokoladu ili jezgrasto voće.

Priprema

U činiji umutiti jaje, so, prašak za pecivo, ulje i jogurt. Dodati kukuruzno brašno, kukuruzni griz i kukuruz šećerac. Promešati i razliti smesu u pripremljen kalup za mafine. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, oko 25 minuta. Servirati mafine i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 146 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 73 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g kukuruza šećerca
    • 250 g kukuruznog griza
    • 250 g kukuruznog brašna
    • 1 kašika soli
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 2 jajeta
    • 500 ml jogurta od obranog mleka
    • 2 kašike ulja