Toggle Navigation

 

Lagan tomato hleb

Paradajz pire, sok od paradajza ili kečap, bilo da su domaće proizvodnje ili kupljeni u prodavnici, zahvaljujući glavnom sastojku - paradajzu, odn. likopenu koji je snažan antioksidans, ima veoma blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem jer razara „loš“ LDL holesterol.

Priprema

U dublju činiju staviti brašno, dodati kvasac, šećer, so, ulje, paradajz pire i vodu. Umesiti glatko i vazdušasto testo.

Premesiti na radnoj površini, blago ga razvući oklagijom i staviti u pripremljen kalup. Ostaviti testo na toplom mestu oko pola sata da se udvostruči.

Premazati hleb umućenim belancetom, posuti makom i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 45 minuta.

Pečen hleb prohladiti i uviti u pamučnu krpu.

Tomato hleb servirati uz bilo koji obrok tokom dana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 103 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 51.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 550 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašika šećera
    • so
    • 30 ml ulja
    • 90 g paradajz pirea
    • 280 ml tople vode
    • 1 belance
    • maka za posipanje