Toggle Navigation

 

Lalinske kiflice

Ograničenjem dnevnog unosa dodatog, koncentrovanog šećera u ishrani možete znatno smanjiti unos kalorija i ujedno poboljšati svoj zdravstveni bilans.

Plativoo
Priprema

Kvasac izmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo mlake vode i ostaviti na toplom da uskisne, oko 10-ak minuta.

U dublju činiju staviti brašno, pripremljen kvasac, so i uz dolivanje preostale količine vode i ulja umesiti glatko testo. Testo premesiti na radnoj površini posutoj brašnom, iseći na manje komade i napraviti loptice (jufke).

Ostaviti na toplom mestu da se udvostruče. Svaku jufku razviti oklagijom i na najširi deo staviti po malo isckane slanine.

Uviti u kifle i poređati u tepsiju. Premazati jajetom i svaku kiflu posuti preostalom slaninom.

Kifle ostaviti još pola sata da se udvostruče a zatim ih staviti u rernu zagrejanu na 200*C i peći 20 minuta.

Lalinske kifl ice poslužiti uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 19 mg

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 385 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9.5 mg

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 192.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 750 g brašna
    • 40 g svežeg kvasca
    • 10 g soli
    • 20 g šećera
    • 100 ml ulja
    • 300 ml vode
    • 100 g dimljene slanine
    • 1 jaje