Toggle Navigation

 

Mekike

Iako se prženje hrane u dubokom ulju, na visokim temperaturama smatra nepoželjnim načinom kulinarske obrade namirnica, nezamislivo je mekike pripremiti na neki drugi način. Poželjno je samo da ih nakon pečenja u dubokom ulju ocedite od masnoće koju su upile na papirnim ubruslima i onda konzumirate i uživate u njima.

Priprema

Sipati toplu vodu u činiju, dodati izmrvljen svež kvasac i šećer i ostaviti da kvasac nabubri. Zatim sipati brašno i so i umesiti glatko testo. Ne treba preterivati sa brašnom, da mekike ne bi bile tvrde.

Ostaviti testo da se udvostruči oko sat vremena, a zatim ga staviti na radnu površinu posutu brašnom.

Razvući testo na deblji list, iseći pravougonike, a svaki pravougaonik preseći po sredini.

Staviti mekike u vrelo ulje da se peku i kad porumene sa obe strane, izvaditi ih na papirni ubrus da se ocede i upiju višak masnoće.

Mekike poslužiti odmah, dok su još vruće.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 32 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 16 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 g svežeg kvasca
    • 600 ml tople vode
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašika soli
    • 1 kg brašna
    • ulje za prženje