Toggle Navigation

 

Ražani hleb sa palentom

Palenta se pravi od grubo mlevenog kukuruznog brašna kuvanog u vodi. Brašno kukuruza najčešće je žute boje, ali može biti belo, crno, te sitno, srednje ili krupno mleveno. U kombinaciji sa mesom, povrćem, sirom, mlekom i mlečnim proizvodima često je deo jesenje trpeze.

Priprema

Zagrejati vodu i mleko, dodati kvasac i šećer i ostaviti da odstoji.

Kad kvasac nabubri dodati so, palentu i ražano brašno. Umesiti glatko testo, staviti u kalup i ostaviti da odstoji dok se ne udvostruči.

Premazati testo sa uljem i ispeći u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 40 minuta.

Gotov hleb izvaditi iz rerne, uviti u pamučnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Hleb servirati tokom dana uz bilo koji obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 85 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 27.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 3.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kvasac
    • 300 ml obranog mleka
    • 300 ml vode
    • 40 g palente
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika šećera
    • 800 g raženog brašna