Toggle Navigation

 

Pavlaka pogačice

Kisela pavlaka je namirnica jedinstvenog ukusa koja je osigurala svoje mesto u slatkim i slanim delicijama. Razni umaci, testenine, pite, supe i salate nezamislive su bez kisele pavlake. Bezbroj je recepata u kojima važnu ulogu igra upravo kisela pavlaka, a mnogi je najčešće jedu pomešanu sa svežim sirom i mladim lukom.

Priprema

Razmutiti kvasac sa malo mleka i šećera i ostaviti da uskisne.

U brašno dodati mast, žumance, kiselu pavlaku, so i pripremljen kvasac. Umesiti testo uz dolivanje preostale količine mleka. Testo ostaviti na toplom mestu oko pola sata da se udvostruči.

Premesiti testo, rastanjiti oklagijom i modlom vaditi pogačice. Ređ‰ati pogačice u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Za premazivanje:
    • 1 jaje
  • Za posipanje
    • susam
  • Testo:
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 100 g masti
    • 200 ml kisele pavlake
    • 1 žumance
    • 100 ml mleka
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašičica šećera
    • 20 g svežeg kvasca