Toggle Navigation

 

Perece

Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Upotrebljavaju se sušeni plodovi koji se dodaju jelima od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, supe i sosove, a omiljen je kao začin uz hleb i razne vrste peciva.

Plativoo
Priprema

Sjediniti sve sastojke u činiji i umesiti glatko testo.

Uzimati po malo mase i na radnoj površini dlanovima razviti u dužu traku. Umotati traku u oblik perece i poređati ih u tepsiju.

Premazati umućenim jajetom, posuti kimom i staviti da se peku u zagrejanu rernu na 220°C, oko 25 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 78 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 39 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 60 g margarina
    • 1 jaje
    • 200 ml mleka
    • so
    • kim
    • 1 prašak za pecivo
Ključne reči:
brašno margarin mleko jaje