Toggle Navigation

 

Pita sa krompirom i prazilukom

Neiscrpne su mogućnosti za upotrebu praziluka u domaćinstvu. Osim kao uobičajeno varivo sa krompirom i kao dodatak čorbama, praziluk se može spremiti na još milion različitih načina. Dinstan, zapečen, punjen, sa sosom, za pite, gibanice, palačinke, i naravno, u gotovo sva jela umesto luka.

Priprema

Praziluk iseći na tanke krugove i prodinstati u zagrejanom ulju. Krompir narendati na krupno rende, dodati u praziluk i još malo dinstati. Začiniti i promešati.

U nauljenu tepsiju ređati 4 kore i svaku poprskati sa mineralnom vodom. Staviti malo nadeva, preklopiti korom, preliti mineralnom vodom i tako redom dok se ne utroše svi sastojci. Umutiti jaja sa mlekom i preliti pitu. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 30 minuta.

Pitu prohladiti, iseći i servirati na tanjir. Preliti parče pite sa kečapom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 384 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 192 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 200 ml mineralne vode
    • 400 g krompira
    • 1 praziluk
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 3 jaja
    • 200 ml obranog mleka
    • 200 ml kečapa