Toggle Navigation

 

Posna pogača sa uljem

Suncokret je dragocen dar, ali ga, nažalost, ne koristimo onako kako bi trebalo jer se od njegovih semenki uglavnom pravi manje hranljivo rafinisano ulje. S druge strane, hladno ceđeno ulje pravi je rudnik zdravlja, zbog čega se sve češće koristi u fitoterapiji.

Plativoo
Priprema

Kvasac posuti šećerom, preliti sa malo mlake vode i ostaviti da uskisne. U posudu staviti brašno, so, ulje, pripremljen kvasac i uz dolivanje vode umesiti testo koje ne sme biti ni previše meko ni previše tvrdo. Ostaviti testo na toplom mestu 10-ak minuta. Staviti u tepsiju, izbockati viljuškom da se kora prilikom pečenja ne bi mestimično podigla i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 345 kcal

Natrijum - 82 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 172.5 kcal

Natrijum - 41 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

    • 1 kg oštrog brašna
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 2 kašicice soli
    • 300 ml mlake vode
    • 200 ml suncokretovog ulja
Ključne reči:
posno brašno ulje svež kvasac voda