Toggle Navigation

 

Prženi štapići sa sirom

Sitan sir se obično pravi od obranog kravljeg mleka i tada ima veoma malu energetsku vrednost i mali procenat masti, što je izuzetno značajno u dijetalnoj ishrani i ishrani starijih osoba. Međutim, u ishrani dece se može koristiti i sir sa većim sadržajem masti ili pak onaj od obranog mleka pomešan sa pavlakom.

Plativoo
Priprema

Umutiti dva jaja, posoliti, dodati puter, sitan sir i brašno.

Umesiti vazdušasto testo.

Formirati štapiće od testa, uvaljati u brašno, jaje i prezle i pržiti u dubokom ulju.

Ocediti od viška masnoće i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 jaja
    • 70 g putera
    • 250 g sitnog sira
    • so
    • prezla
    • 100 g brašna
    • ulje za prženje
Ključne reči:
brašno jaja puter sitan sir prezla