Toggle Navigation

 

Savijača sa keljom

Kelj je zeleno lisnato povrće iz porodice kupusnica (Brassica). Može se pripremati na razne načine – kuvati u vodi, na pari, može se dinstati, puniti, pržiti i poslužiti kao predjelo, čorba, glavno jelo ili prilog, samostalno ili uz druge različite vrste povrća.

Plativoo
Priprema

Crni i beli luk sitno iseckati, papriku iseći na žilijen (štapiće) a kelj na tračice.

Zagrejati ulje, staviti crni luk i lagano izdinstati. Dodati beli luk, papiku i kelj, poklopiti i dinstati 10 minuta na laganoj vatri.

U pripremljenu smesu dodati 1 jaje, kiselu pavlaku, sok od pola limuna, začiniti prema ukusu i promešati.

Jednu koru isprskati sa malo ulja, preklopiti drugom korom i staviti nadev od kelja. Umotati u rolat i ređati u tepsiju. Ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.

Savijaču premazati jajetom i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta.

Toplu savijaču sa keljom iseći, servirati i poslužiti toplu

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 259 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 129.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kelja
    • 300 g tankih kora za pitu
    • 180 g kisele pavlake
    • 200 g paprike
    • 100 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 2 jaja
    • 1 limun
    • 2 kašike ulja