Toggle Navigation

 

Slane zvezdice

Pomorandža je voće koje se ubraja u grupu agruma – voća sočnih plodova kiselkasto-slatkog ukusa. Najlepša je u svom prirodnom svežem obliku ili isceđena ili prerađena u sok. Česta je osnova voćnih salata, kolača ili drugih poslastica.

Priprema

U posudu sipati brašno, dodati so, kvasac i margarin.

Sjediniti sastojke u kompaktnu masu, a zatim jaje i žumance, doliti vodu i mesiti dok se ne dobije glatko testo.

Razviti testo oklagijom na debljinu pola centimetra i modlom vaditi zvezdice. Poređati ih u prethodno namazanu tepsiju.

Premazati zvezdice umućenim belancetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 72 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 36 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 250 g margarina
    • 1 kvasac
    • 1 jaje
    • 1 žumance
    • so
    • 100 ml mlake vode
Ključne reči:
brašno kvasac jaje voda