Toggle Navigation

 

Slani štapići sa pivom (posno)

Pivo se proizvodi više od 8000 godina i s razlogom je našao svoje mesto u kulinarstvu. Pivo odlično razmekša meso, pa se koristi za mariniranje čvrstih i velikih komada mesa, poboljšava ukus jelima od piletine, a ne treba zaboraviti ni njegova svojstva u podizanju testa.

Priprema

Umesiti vazdušasto i glatko testo od pšeničnog brašna, ulja, piva, soli i praška za pecivo. Premesiti testo na radnoj površini i razvući oklagijom na list debljine 2 cm.

Iseći štapiće i staviti u pripremljen pleh.

Po želji štapiće premazati pivom, posuti semenkama suncokreta i peći u rerni zagrejanoj na 200°C, dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 37 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 57.5 kcal

Natrijum - 18.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g pšeničnog brašna
    • 250 ml ulja
    • 250 ml piva
    • 1 kašicica soli
    • 1 prašak za pecivo
    • 140 g putera
    • semenke suncokreta