Toggle Navigation

 

Slavski kolač

Da bi hlebno testo uspelo, važno je da svi sastojci za pripremu budu mlaki odnosno iste temperature. Takođe je važan i postupak izrade testa varjačom ili mikserom sa spiralnim nastavcima - testo treba praviti dovoljno dugo sve dok ne postane glatko, čvrsto i elastično.

Plativoo
Priprema

Svež kvasac razmrviti, posuti sa malo šećera, preliti vodom i ostaviti da nabubri.

U činiju staviti brašno, margarin, so, ulje, pripremljen kvasac i dolivati potrebnu količinu vode da bi se umesilo testo. Umesiti srednje meko testo. Formirati loptu od testa, premazati sa malo ulja, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Testo premesiti i podeliti na 4 lopte i ostaviti da se još malo odmara.

Kalup obložiti papirom za pečenje. Kada testo ponovo naraste, jednu loptu testa staviti u sredinu kalupa, od druge dve napraviti veliku pletenicu, a od poslednje malu pletenicu i 4 loptice. Formirati slavski kolač – oko lopte od testa uplesti veliku pletenicu, a na gornji deo kolača staviti malu pletenicu i 4 loptice od testa ( napraviti i ukrase za kolač od brašna i vode – umesiti tvrdo testo i iz njega izrezati pečate i ptičice, klas žita, grozd ili knjigu i poređati na kolač).

Ostaviti kolač da naraste još sat vremena a zatim ga premazati vodom, poređati ukrase i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C. Posle 20 minuta sniziti temperaturu za 20*C i nastaviti sa pečenjem dok slavski kolač ne porumeni. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 1 kg pšeničnog brašna
    • 50 g svežeg kvasca
    • 100 g šećera
    • 150 g margarina
    • malo soli
    • 500 ml vode
    • 100 ml ulja
  • Dekoracija
    • 100 g brašna
    • malo vode