Toggle Navigation

 

Slavski kolač (slani)

Fermentacija kvasca znači zapravo da iz šecera iz brašna i šecera koji ste dodali u testo, nastaje ugljen dioksid. Ovaj gas je zaslužan za dizanje testa, a kako ostaje u testu, ono postaje elastično i rastegljivo.

Plativoo
Priprema

Izmrviti kvasac, posuti šećerom, preliti sa malo mleka i ostaviti da uskisne oko 10 minuta. U posudu staviti brašno, so, jaja, pripremljen kvasac i uz dolivanje vode i mleka umesiti vazdušasto i glatko testo. Testo blago premesiti, podeliti na dva nejednaka dela i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Svaku loptu testa premesiti, a zatim veću staviti u okrugli kalup i ostaviti da se odmara oko pola sata.

Od ostatka testa napraviti pletenicu i ukrase za slavski kolač. Pletenicu omotati oko kolača, a ukrase od testa ređati po gornjoj površini.

Slavski kolač premazati jajetom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C oko 20 minuta, a zatim sniziti temperaturu za 20 stepeni i nastaviti sa pečenjem dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 22 g

Holesterol - 15 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Natrijum - 46 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 7.5 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 23 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 ml mleka
    • 50 ml vode
    • 2 kašičice šećera
    • 40 g svežeg kvasca
    • 2 jajeta
    • 1 kašičica soli
    • 2 kašike ulja
    • 550 g brašna
Ključne reči:
mleko kvasac jaja brašno