Izmrviti kvasac, posuti šećerom, preliti sa malo mleka i ostaviti da uskisne oko 10 minuta. U posudu staviti brašno, so, jaja, pripremljen kvasac i uz dolivanje vode i mleka umesiti vazdušasto i glatko testo. Testo blago premesiti, podeliti na dva nejednaka dela i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Svaku loptu testa premesiti, a zatim veću staviti u okrugli kalup i ostaviti da se odmara oko pola sata.
Od ostatka testa napraviti pletenicu i ukrase za slavski kolač. Pletenicu omotati oko kolača, a ukrase od testa ređati po gornjoj površini.
Slavski kolač premazati jajetom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C oko 20 minuta, a zatim sniziti temperaturu za 20 stepeni i nastaviti sa pečenjem dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 130 kcal
Belančevine - 4 g
Belančevine (%) - 13 %
Masti - 2 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 22 g
Holesterol - 15 mg
Ugljeni hidrati - 23 g
Ugljeni hidrati (%) - 70 %
Natrijum - 46 mg
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 25 g
Energetska vrednost porcije - 65 kcal
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 6.5 %
Masti - 1 g
Masti (%) - 8.5 %
Zasićene masti - 11 g
Holesterol - 7.5 mg
Ugljeni hidrati - 11.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 35 %
Natrijum - 23 mg
Vlakna - 0.5 g