Toggle Navigation

 

Štanglice sa susamom i makom

Susam je izuzetno bogat gvožđem i dovoljno je u toku dana uneti 50 grama da bi se zadovoljile dnevne potrebe.

Plativoo
Priprema

Sjediniti u činiji ulje, vino, so, brašno i prašak za pecivo.

Umesiti glatko testo i razvući ga oklagijom na list debljine 1 cm.

Posuti testo sa makom i utisnuti ga oklagijom. Zatim testo okrenuti na drugu stranu, posuti susamom i isto utisnuti oklagijom.

Iseći štapiće od testa, uvrnuti ih u spiralu i poređati u tepsiju.

Štanglice premazati umućenim belancetom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Natrijum - 49 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 22.5 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Natrijum - 24.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 360 ml ulja
    • 360 ml belog vina
    • 1 kg pšeničnog brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 1 kašika so,
    • 50 g susama
    • 50 g maka
    • 1 belance
Ključne reči:
susam mak