Toggle Navigation

 

Italijanska pita sa sirom

Iako postoji nekoliko vrsta semenki susama – bele, smeđe ili crne, u prodavnicama se uglavnom mogu kupiti oljuštene semenke belog susama. Njihov prijatan ukus se posebno povećava prženjem, odnosno, termičkom obradom. Susamom se posipaju peciva, hleb i slatki i slani kolači, a mogu se začinjavati i meso i povrće.

Priprema

U činiji sjediniti sitan sir, pavlaku, jaje, susam, parmezan i ulje, dobro promešati i pripremiti fil za pitu.

U drugoj činijici sjediniti jaje, griz, mleko, ulje i prašak za pecivo, promešati i napraviti preliv za kore.

Jednu koru staviti na radnu površinu, premazati prelivom, preklopiti drugom korom i tako četiri puta. Rasporediti deo fila od sira, urolati i staviti rolat u tepsiju. Napraviti rolate dok se ne utroše svi sastojci. Svaki rolat premazati prelivom, posuti susamom i staviti da se peče u zagrejnu rernu na 220*C, oko 30 minuta.

Iseći rolate na manju parčad i servirati. Italijansku pitu sa sirom poslužiti toplu.

 

Pogledajte još: Saveti zlata vredni - kako da napravite savršeno pecivo.

 

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 591 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 295.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 1 jaje
    • 40 g griza (dve kašike)
    • 100 ml obranog mleka
    • 100 ml ulja
    • prašak za pecivo
  • Ostali sastojci:
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 500 g sitnog sira od obranog mleka
    • 200 ml kisele pavlake
    • 60 g parmezana
    • 30 g susama
    • 1 jaje
    • 2 kašike ulja