Toggle Navigation

 

Tirolska pita sa povrćem

Lisnato testo je smesa brašna i vode kojoj se doda maslac u istoj kojličini koliko je i brašna: npr. za ½ kg testa uzme se 250 g brašna i 250 g maslaca ili margarina. Zbog dugotrajne i složene pripreme domaćice danas češće pribegavaju kupovini zamrznutog lisnatog testa koje se jednostavno i brzo priprema

Priprema

Lisnato testo razviti oklagijom u oblik posude u kojoj će se peći pita.

Svo povrće – papriku, tikvice, praziluk I paradajz sitno iseći, posoliti, začiniti peršunom i dinstati na malo ulja. Dodati iseckane bukovače, promešati I prodinstati par minuta.

Povrće sa bukovačama presuti preko lisnatog testa i poravnati. Umutiti jaja, pomešati ih sa jogurtom i seckanim peršunom, pa sve preliti preko smese.

Pitu peći na 200*C, oko 30 minuta. Gotovu tirolsku pitu servirati na tanjir i poslužiti toplu.

 

Lisnato testo i proizvodi od lisnatog testa, zbog upotrebe putera ili margarina prilikom pripreme, uvek imaju visok sadržaj masnoće, te su namenjeni samo aktivnim, zdravim osobama koje ne moraju da brinu o svakom gramu unetih masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g lisnatog testa
    • 2 paprike
    • 2 tikvice
    • 1 praziluk
    • 200 g bukovača
    • 1 paradajz
    • 1 kašika ulja
    • so
    • peršun
    • 2 jaja
    • 200 ml jogurta