Toggle Navigation

 

Uskršnji venčići

Pivski kvasac se nekada koristio samo za proizvodnju piva. Tek kasnije je počeo da se optrebljava za pravljenje hleba i napitaka. Kvasac je prava riznica hranljivih sastojaka, belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. 

Plativoo
Priprema
Razmutiti kvasac u toplom mleku sa šećerom. Kada uskisne, dodati so, margarin, brašno i jaja. Po potrebi dodavati još brašna da se testo ne bi lepilo za ruke.
 
Umesiti meko testo, napraviti 12 jufkica i ostaviti da se udvostruče. Zatim od svake formirati rukama trake i od dve napraviti pletenicu. Uviti je u krug i ređati u pleh.
 
Premazati ih jajetom i posuti susamom. Staviti da se peku u rernu na 200*C, dok ne porumene.
 
Poređati pletenice na tanjir i u svaku staviti po jedno uskršnje jaje. 
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 981 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 490.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Premaz:
    • 1 jaje
    • susam
  • Ostali sastojci:
    • 1 svež kvasac
    • 300 ml toplog mleka
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 75 g margarina
    • 2 jaja
    • 600 g brašna