Toggle Navigation

 

Uskršnji zeka hleb

Postoji mnogo vrsta postova, ali se o svakom koji traje duže od 10 dana valja savetovati i sprovoditi pod nadzorom lekara. Post se ne preporučuje u trudnoći, kod nekih hroničnih bolesti ( astma, šećerna bolest, karcinom), zaraznih bolesti ( žutica, tuberkuloza, meningitis), kao i kod oslabljenog i iscrpljenog organizma. 

Plativoo
Priprema

Zagrejati vodu i mleko. Dodati kvasac, šećer, so, ulje i brašno.

Po potrebi dodavati još brašna da se testo ne bi lepilo za ruke. Umesiti glatko testo i ostaviti da uskisne.

Zatim od testa napraviti oblik zeke u tepsiji. Premazati jajetom i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200°C, oko 45 minuta.

Pečenog zeku staviti na tacnu i ukrasiti povrćem: rotkvice i mladi luk, kao i farbanim jajima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 137 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 68.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 ml vode
    • 250 ml mleka
    • 1 suvi kvasac
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašicica soli
    • 200 ml ulja
    • 800 g brašna
    • 1 jaje
Ključne reči:
uskrs brašno mleko kvasac voda jaje